Hava Kirliliği Genel Sebepleri Nelerdir

Hava Kirliliği Sebepleri Nelerdir

       Her geçen gün çevre sorunları artmaktadır. Bu sorunlardan belkide en önde geleni hava kirliliğidir. Zira hava kirliliği yalnızca kirliliğin oluştuğu nokta ile sınırlı kalmaz. Hareket eder sınırları aşar. Durdurulamaz yayılır. Bu çerçeveden bakıldığında gelecek kuşakları ve dünyanın dengesini tehdit eder. 

      Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak, artan enerji kullanımı, endüstrinin gelişimi ve şehirleşmeyle ortaya çıkan hava kirliliği insan sağlığı ve diğer canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
     Hava Kirliliğini kaynaklarına göre sınıflandırdığımızda iki başlık görürüz,
- Doğal yollarla oluşan eko sistem içinde var olan yanardağlar, orman yangınları, bakterilerce işlenen organik materyal yüzünden oluşan gazlar gibi kirleticiler ve toz fırtınaları 
Mısır üzerinden Kıbrısa doğru gelen bir toz fırtınasının uydu resmi

Altta  ve Üstte toz fırtınası resimleri animasyon değil gerçek :D


- İnsan kaynaklı kirleticiler 
       Bu yazıda insanların oluşturduğu kirlilikler incelenecektir. Var olduğu günden beri insan doğadaki en güçlü yıkıcı olmuştur. En yırtıcılardan daha güçlü olan insan alet kullanarak diğer canlılardan hep daha güçlü olmayı bilmiş, bu sayede doğa ile savaşta yenilmemeyi başarmıştır. Şu anki dünyamızda insan o kadar güçlü ki doğa bile artık bu güce dayanamıyor eriyor, parçalanıyor, tür kaybediyor.
      Bu çerçeveden baktığımızda insan havayı kirletmek için de elinden gelen çabayı sarf ediyor. Yaşamsal aktivitelerimizden olan ulaşım sanayi ve ısınma  ile doğayı geri dönülmesi zor şekilde değiştiriyoruz. 
      Bu durumda İnsan kaynaklı hava kirleticiler kökenlerine göre sıralandığında 
- Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirleticiler
- Sanayiden (enerji üretimi vb) Kaynaklanan Hava Kirleticiler 
- Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Hava Kirleticiler olarak adlandırılabilir. 

...
      

0 yorum:

Yorum Gönder